четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеКак да приготвим пилешка супа срещу настинка

Как да приготвим пилешка супа срещу настинка

Настинеш ли, изяш една пилешка супа, съветваха нашите баби. Рецептата наистина помага, казва проф. Хадемар Банкофер, експерт по хранене, цитиран от в. „Билд“. В клиниката „Майо“ в САЩ успели да съкратят времето за възстановяване при пациенти с настинка именно с помощта на вкусната супа. Защо обаче тя е толкова полезна? Пилешката супа блокира в организма определени бели кръвни телца – неутрофили. Те се появяват при възпалителни процеси в организма.

Повече неутрофили се отделят при вирусни инфекции, дори и ако те са по-леки като обикновената настинка. В свареното пилешко месо се съдържа протеинът цистеин, който действа срещу възпаленията и отока на лигавицата. В бялото месо от гърдите има и много цинк, важен за имунната система. Пилешкото съдържа освен това и аминокиселината хистидин. Тя се освобождава при бавно варене и спомага за по-доброто усвояване на цинка.

Ето още един аргумент да хапваме пилешка супа. Японски учени са доказали, че тя блокира производството на хормон, който стеснява съдовете и повишава кръвното, пише още в. „Билд“. Затова хипертониците трябва често да хапват от нея – един-два пъти седмично. Полезните й свойства не свършват дотук. Мазнините в супата не са прекалено много, но са достатъчно, за да помогнат срещу махмурлук.

Рецепта за лесна пилешка супа при настинка

Ястието се приготвя лесно. Освен сварено пилешко, са необходими още лук, моркови, целина, картофи и магданоз. Месото трябва да се вари бавно, иначе полезните протеини в месото се унищожават. След като водата заври, намалете температурата до малко под 100 градуса и оставете поне час на котлона месото. Към края добавете и зеленчуците. Идеалният момент да лекуваме настинката с пилешка супа е още при първите симптоми – дразнене в гърлото, хрема. Хапвайте по 1-2 чинии на ден, докато се почувствате здрави. Сухата пилешка супа няма същия лечебен ефект, предупреждават специалистите. В пакетчетата има съвсем малко месо.

Още домашни средства за облекчаване на настинката

Има и още няколко изпитани домашни рецепти срещу настинка. Чаят от анасон помага срещу кашлица. Чаена лъжичка семена се запарва с 250 мл вода, изчаква се 10 мин. да си пуснат етеричните масла. При висока температура се правят компреси на ходилата и глезените с оцетена вода (смесват се едно към едно). Върху мократа кърпа се слага суха и се изчаква долната да изсъхне. Срещу леки неразположения помагат и печени с мед ябълки. Приготвят се за 45 минути във фурната.

Лук с мед се препоръчва при дразнеща кашлица. Главата лук се нарязва на дребно и се залива с 3 супени лъжици мед от вечерта. Остатъците от лука се махат на сутринта и на всеки час се взема по 1 чаена лъжичка от сместа. Подутият от хремата нос можем да успокоим с парна баня, в която добавяме лайка – например 1-2 супени лъжици цвят на 2 л вода. Вдишваме парата, като внимаваме да не се изгорим.

СНИМКА: АОК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -